Autism ??

                       MySpace Graphics
Jag har lånat faktan från Wikipedia, sen har jag tagit bort en hel del..och lagt dit lite annat...bilderna är Googlebilder.

Om Ni orkar ända till slutet sä är ni förtjänta av en medalj !! Tänkte skriva om hur Storplutten fungerar, för ingen människa är den andra lik..inte ens handikappade, men det får bli vid ett annat tillfälle, det blir för mycket annars. 
_______________________________________________________________

Klassificeringen av autism uppstod inte förrän 1943 när Leo Kanner, doktor på Johns Hopkins sjukhus studerade en grupp om elva barn och introducerade benämningen tidigt infantil autism (infantil betyder medfödd).

                               

Samtidigt beskrev en Österrikisk forskare, Dr. Hans Asperger, en annan form av autism som senare blev känd som Aspergers syndrom. Det globala erkännandet av Hans Aspergers arbete försenades dock på grund av andra världskriget. Faktum är att majoriteten av hans arbete inte blev erkänt förrän 1997.

Bristande ömsesidigt socialt samspel är det som oftast uppmärksammas mest vid autism.

                               

Oförmåga till eller undvikande av ögonkontakt är ett vanligt fenomen.

Personer med Autism uppvisar ofta svårighet att få kontakt med jämnåriga, likgiltighet inför att få kontakt med jämnåriga samt socialt och emotionellt opassande beteende.
                        

Autistiska personer har en försenad eller utebliven talutveckling och kompenserar den inte med icke-verbal kommunikation.

Det finns de som använder endast några enstaka ord medan andra använder många ord och pratar korrekt men använder mest upprepade fraser.
 
                 


Det finns också de som har välutvecklat och spontant språk, men den gemensamma nämnaren är att de alla har svårt att inleda och hålla en dialog igång och att de har brister i språkförståelsen.

        

Även för dessa personer med välutvecklat och spontant språk är en bokstavlig tolkning av språket vanlig. Exempelvis "Kan du öppna fönstret?" tar de som en ja- eller nej-fråga och ser det inte som en vädjan.

Därför är det bättre att säga "Öppna fönstret".

För att diagnosticeras med autism måste man uppvisa begränsningar och upprepningar i beteenden, intressen eller aktiviteter. 

         

De kan ägna sig åt aktiviteter som till exempel att rada upp saker efter varandra eller snurra på saker, om och om igen.

Något som de sällan ägnar sig åt är spontana lekar eller rollekar.

Fixeringar vid saker eller vid krångliga vanor är vanligt hos dem med autism, därför uppstår ofta rutiner som måste upprepas på samma sätt varje gång.

                 

Man tror att detta hjälper till att strukturera tillvaron och minska ångesten, och en avvikelse från dessa rutiner kan därför orsaka ett utbrott av förvirring, ilska eller förtvivlan.


Barn som är normal- eller välbegåvade kan som äldre uppslukas av enformiga specialintressen som andras födelsedagar, tidtabeller, invånarantalet i ett lands alla kommuner och liknande .

Vanligt är också att barn med autism ofta och utan någon synbar anledning viftar eller klappar med sina händer, vaggar fram och tillbaka och går på tå.

                                

Majoriteten av personerna med Autistiskt Syndrom 70 % (AD) har dock även en utvecklingsstörning och då brukar man säga att de är dubbelt drabbade.

Något som är vanligt för alla personer med Autsimspektrumstörning är att man uppvisar ett mycket stort intresse av en begränsad mängd sysselsättningar ,vilket kan leda till specialistfärdigheter som står i tydlig kontrast mot övriga stora svårigheter i utvecklingen.

Begåvningen kan dock utvecklas positivare genom att sätta personer med autism framför datorer.

        

När en person med autism är motiverad kan han/hon uppvisa hög koncentrationsförmåga och detaljseende, då de inte distraheras av vilket sammanhang informationen ingår i.

Vederbörandes tänkande begränsas heller inte på samma sätt som andra av otydliga, underförstådda sociala normer vilket kan yttra sig som kreativitet och nya perspektiv. 

                                 

När personer med autism lärt sig sociala normer inom ex. arbetslivet kan dock de vara mycket uppskattade för hur noga de följer dessa.

          
                          VARSÅGOD....medaljen är Din !!!!!

                       Tjing Tjong KaramellStång !


Kommentarer
Postat av: Ellis

JAHAAAA nu fattar jag! Jag har alltid undrat.. :/

2010-01-06 @ 01:01:09
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: soffie

mycket bra och intressant skrivning,

Jag läste specialpedagogik på Universitetet och då hade vi med detta ,det är ett väldigt brett spektra just inom autismområdet.

Jag har stött på sånna som är helt inneslutna i sig själv och det är så sorgligt men förhoppningstvis mår ju personen bra om den får rätt omsorg,

intressant är det hur vår hjärna funkar och jag tror många personer som är äldre inte har fått sin diagnos när de var små,många lustiga människor tycker nog en del medans vi som vet vad det är förstår dem på ett annat sätt,

ha en bra dag

hur gravt autistisk är din storplutt?

2010-01-06 @ 10:12:17
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Marina

Yes! Jag tog guldmedalj!

Bra och lättfattad beskrivning.

Hur går det för din son under julledigheten, blir det stor förändring eller har han de vanliga aktiviteterna som han brukar. De flesta vill ju iväg till skola/fritids eller jobb, fast de skulle knna vara lediga.

Ha en bra dag. :D

2010-01-06 @ 10:40:06
URL: http://gallerigavelin.blogg.se/
Postat av: Anna

Bra skrivet där! tar gladeligen emot medaljen!;)



näe jag har inte hunnit börja med det än..har inte ens kollat ut vilka kort vi ska ha..DAtorn kom liksom emellan lite ;)

hoppas du får en bra dag!



kramkram

2010-01-06 @ 11:07:48
URL: http://annacondas.blogg.se/
Postat av: Gun

Jag tycker sånt här är jätteintressant, men jag visste en hel del redan. Det skulle vara jättekul om du skrev om eran storplutt.

2010-01-06 @ 11:27:44
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: ansepanse

guldmedalj till mig också - men det är intressant att få veta, och det är bra att storplutten är född nu och inte förr, han har ju också en så fin mamma

kramar

2010-01-06 @ 18:35:41
URL: http://kinaguld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0