Fenomenalt !!!!

Ni är ju helt fenomenala på att knäcka mina gåtor !!! Bra gjort allihopa !

Trollhättan är en tätort (stad) i Västergötland och centralort i Trollhättans kommun i Västra Götalands län.

          

Staden har växt upp kring de numera uppdämda vattenfallen i Göta älvs övre lopp. Trollhättan fick stadsprivilegier så sent som år 1916.

I praktiken hade man då sedan länge haft ett invånarantal som vida översträckte många andra av Sveriges städer.

           

Orten benämns Eiðar på 1200-talet, vilket är pluralis av "ed" (=trång passage vid vatten). Ett parallellt namn lever kvar i "Lilla Edet", som ligger två mil nerströms Göta älv.


Vad som har varit "Stora Edet" är omtvistat: Såväl det nuvarande Trollhättan som Åkerström strax nerströms har föreslagits.

Trollhetta qvarn nämns 1413 i Erik av Pommerns skattebok.

Det nuvarande namnets betydelse är inte heller något som enighet råder kring. Att troll betyder vad det låter som anses inte kontroversiellt.


Hätta föreslås dels bokstavligen avse just en dylik huvudbonad, men också i överförd betydelse "bergstopp". (Exempel på den senare betydelsen finns i flera norska fjällnamn.) 

                                

Vilken naturformation i eller vid älven som ursprungligen avsetts är inte heller klarlagt.

Från medeltiden har kvarn- och sågverksamhet bedrivits där stadens centrum nu ligger, och ett samhälle har successivt vuxit fram däromkring.


Slussar byggdes 1800 (följda av nya 1844 och 1916), vilket möjliggjorde sjöfartstrafik utan den omlastning som tidigare behövts för att komma förbi de höga Trollhättefallen.

              

Detta gynnade naturligtvis orten, liksom de väldiga vattenfallens energi som kunde utnyttjas för industriella ändamål.

Genom utnyttjandet av vattenkraft blev Trollhättan ett kluster för elintensiv industri, främst metallurgisk industri från 1910-talet och fram till mitten på 1980-talet.



Bland de elinstensiva företagen som etablerade sig i Trollhättan fanns Stockholms Superfosfat Fabriks AB senare Fosfatbolaget och Eka Chemicals, Höganäs-Billeholm, Skandinaviska Grafit AB, Ferrolegeringar AB m.fl. mindre och kortlivade företag.

Alltifrån 1800-talet har samhället ständigt expanderat och omvandlats, under dominans av olika industrier under olika eror.



 
Stridsberg & Biörck ("Stridsbergs"), Nydqvist & Holm AB ("Nohab") och SAAB Automobile AB är för äldre trollhättebor klassiska gamla företag som har präglat staden under långa tider.

               

                        Tjing Tjong KaramellStång !!


Kommentarer
Postat av: soffie

Bra info å va roligt att få veta lite mer om Trollhättan den staden har jag bara stannat till vid då vi vart på väg till Göteborg,

2010-01-04 @ 21:53:49
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: ansepanse

trevlig information

ha en fin kväll

2010-01-04 @ 22:08:46
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Amanda

Tänk att det finns så mkt info om Trollhättan...

2010-01-05 @ 08:10:41
URL: http://medelrutanvingar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0